torsdag 29 augusti 2013

Stickade sjalar framöver

Eftersom jag stickar och virkar så mycket hela tiden så har jag alltid flera projekt på gång samtidigt. Vissa vill ha ett arbete igång och göra det klart innan man påbörjar nästa. För min egen del så passar det bäst med att ha många arbeten på gång samtidigt :-). Jag har oftast virkat sjalar och nu tänkte jag prova på att sticka några sjalar också. Det finns tre ganska enkla sätt att virka trekantssjalar. Man kan sticka i olika sticktekniker men vill man göra en enkel sjal så kan man sticka den i rätstickning. Använd rundstickor eftersom det blir så många maskor på stickorna. Här nedan kommer en kort förklaring till de tre enkla modellerna:

1. Sjalen stickas nedifrån och upp. Lägg upp ca 3-10 maskor ( beror på hur spetsig du vill ha sjalen) öka sedan en maska i varje sida vartannat varv. Sticka tills du tycker att sjalen är lagom stor.

2. Sjalen stickas uppifrån och ned. Lägg upp 6 maskor.Öka en maska ( omslag) i varje sida samt en maska på var sida om de två mittersta maskorna. Detta görs vartannat varv. Detta medför att det blir en hålrad i överkanten på sjalen samt på varje sida om mittraden. Sticka tills du tycker att sjalen är lagom stor.

3 Sjalen stickas från ena sidan till den andra sidan. Lägg upp 3-7 maskor ( beror på hur spetsig du vill ha sjalen). Öka en maska vartannat varv i den ena sidan.Sticka tills du tycker att sjalen är tillräckligt lång ( nacken och neråt). Nu börjar du att minska en maska i varje sida, på den sidan där du tidigare gjorde ökningarna.

Jag kommer att göra dessa tre olika sjal modeller parallellt och lägga in bilder successivt. På det sättet kommer ni att kunna följa sjal stickningen från början till slut.

2 kommentarer:

  1. Toppenförklarat! Jag ska sticka flera sjalar i höst men har inte bestämt vilken jag börjar med.. Kanske nån av dessa? /Carol

    SvaraRadera